Oktatói Hálózat

A PDSZ csatlakozó nyilatkozata

Print Friendly, PDF & Email
Kedves Oktatói Hálózat!

Az alábbi nyilatkozatot téve csatlakozunk a „Nem az alapítványosításra!” kezdeményezéshez. A PDSZ korábbi határozataiban elítélte a folyamatot, mely során egyebek között kiszolgáltatottabbá válnak a munkavállalók. A folyamat ráadásul beleillik abba a történetbe, ami ellen a kezdetek óta kongatjuk a vészharangot: a közalkalmazotti jogviszonyt szépen lassan le akarják szalámizni. Csak akkor van esélye, bármilyen ellenállásnak, ha összefogunk! A PDSZ Alapszabálya szerint szakszervezetünk nyitott nem csak a felsőoktatási dolgozók, hanem a hallgatók felé is, ezért különösen fontos megszólalnunk a kérdésben.

Üdvözlettel:
PDSZ OV

CSATLAKOZÓ NYILATKOZAT

A PDSZ mint a felsőoktatásban is jelenlévő szakszervezet csatlakozik az Oktatói Hálózat által elindított kezdeményezéshez: mondjunk nemet az egyetemek alapítványosodására! A PDSZ a társszervezetek mellett elítéli a közalkalmazotti jogviszony alóli kiszervezést, mely a dolgozóellenes munka törvénykönyvének teszi ki az érintett intézmények dolgozóit! Márpedig ők a „modellváltásnak” nevezett einstandot követően elvesztik közalkalmazotti jogviszonyukat. Egyebek között:

  • elvesztik jogukat a jubileumi jutalomra, 
  • a felmentési korlátozások többé nem érvényesek rájuk, azaz a munkáltató számára nemkívánatos munkatársaktól könnyen és olcsón meg lehet válni, mivel mind a felmondási idő, mind a végkielégítés kevesebb, mint a közalkalmazotti jogviszonyban,
  • megszűnik az állásfelajánlási kötelezettség, 
  • nem kell pályázni, a munkáltató a „csókosokat” kénye-kedve szerint alkalmazhatja, adhat nekik vezető megbízást, inkább: a munkáltató általános garanciák nélkül kénye-kedve szerint alkalmazhatja, adhat nekik vezetői megbízást.
  • a legnagyobb vesztesek a 40 év jogosultsági idővel rendelkező nők lesznek. Az átalakítást követően ugyanis már nem kérelmezhetik a felmentéssel történő jogviszony-megszüntetést. Ezzel nem kevesebb, mint kilenc havi illetménynek megfelelő pénztől fosztják meg őket egy tollvonással.
  • a kevesebb szabadság ezekhez képest már szinte eltörpül.

Tiltakozunk az egyetemi autonómia csorbítása, voltaképpeni megszüntetése miatt is, amely nemcsak a munkahelyi demokrácia, de a szabad kutatás és oktatás elleni lépés is, melynek az egész társadalom lesz a kárvallottja!

Az egyetemek magánosításával még inkább kiszorulhatnak a felsőoktatásból a rossz anyagi helyzetben élő családok gyermekei!

A fentiek miatt arra buzdítunk mindenkit, hogy a nemazalapitvanyositasra@gmail.com
címre küldött üzenettel csatlakozzon a tiltakozáshoz!

Budapest, 2021. 01. 24.