Oktatói Hálózat

Az Oktatói Hálózat tiltakozik Jávor István hatósági zaklatása miatt

Print Friendly, PDF & Email

Az Oktatói Hálózat felháborodással értesült arról, hogy kollégánk, Jávor István, a korrupciókutatás nemzetközileg elismert szakembere, az ELTE TáTK oktatója ellen megfélemlítő hadjáratot indítottak a magyar hatóságok. A korrupció jelenségét tudományos eszközökkel vizsgáló kutatót a minap feljelentette a NAV becsületének és jó hírnevének megsértéséért. A  NAV akciója nem elszigetelt jelenség, hanem része egy szélesebb stratégiának, amelynek keretében az adóhatóság úgy reagál a vezetőit ért korrupciós vádakra, hogy feljelenti azon médiumokat és magánszemélyeket – többek közt Jávor Istvánt is –, akik talán a legtöbbet tették a magyarországi korrupció mechanizmusainak feltárásért.

A NAV keresetlevelében többek közt azzal vádolja kollégánkat, hogy az adóhatóság korrupt gyakorlatával kapcsolatos állításai bizonyíthatatlanok, és hogy ezek hangoztatásával egyetemi oktatóként káros befolyást gyakorol „a legfogékonyabb korban lévő diákokra”. Kollégánk zaklatását a Magyar Rendőrség tovább fokozta azzal, hogy egy magánjellegű üggyel kapcsolatos rendőrségi idézést nem a lakcímére, hanem egyenesen munkahelyi vezetőjének titkárságára küldött.

Az Oktatói Hálózat tiltakozik a tudományos kutatás és a véleménynyilvánítás szabadságát, a tanszabadságot, valamint Jávor István személyes adataihoz fűződő alapvető jogait súlyosan sértő, a pártállami módszereket idéző hatósági fellépés ellen.

Budapest, 2015. 01. 23.

Oktatói Hálózat

Vélemény, hozzászólás?