Oktatói Hálózat

Az Oktatói Hálózat válasza a miniszterelnök nyilatkozatára

Print Friendly, PDF & Email

A miniszterelnök a mai napon bejelentette, hogy a kormány eltörli a felvételi keretszámok rendszerét. Az Oktatói Hálózat ezzel kapcsolatban a következőkre hívja fel a közvélemény figyelmét:

A keretszámok eltörlése jól hangzó javaslat, de önmagában nem oldja meg a problémát. A bemeneti korlátozás elhagyása csak akkor jó hír, ha párosul a felsőoktatás megfelelő színvonalú finanszírozásával és a diákok röghöz kötésének eltörlésével. Anyagi feltételek hiányában az egyetemek és a főiskolák nem tudnak a rendszer kapacitásait messze meghaladó számú hallgató számára minőségi képzést nyújtani. A drasztikus forráskivonások miatt a felsőoktatás elemi feltételei sincsenek biztosítva, a rendszer a jelenlegi alulfinanszírozás következtében az összeomlás felé tart.

Követeljük, hogy a kormány haladéktalanul tisztázza, hogyan kívánja biztosítani a továbbiakban a felsőoktatás finanszírozását!

Követeljük, hogy a kormány érdemi egyeztetéseket folytasson az érintett szakmai, érdekképviseleti és civilszervezetekkel!

Emlékeztetőül megismételjük a december 10-i hallgatói fórumon elfogadott 6 korábbi követelést is, amelynek 4 pontjára a miniszterelnöki nyilatkozat egyáltalán nem ad választ:

  1. Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!
  2. A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre!
  3. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!
  4. Töröljék el a hallgatói szerződést!
  5. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!
  6. Az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba.

***

Az Oktatói Hálózat (OHA) a magyar felsőoktatásban dolgozó oktatók és kutatók autonóm szerveződése.

Kérdéseivel keresse Deczki Saroltát (06/202 443 100)

Vélemény, hozzászólás?