Oktatói Hálózat

Brüsszel előtt a magyar oktatás ügye. Az oktatási hálózatok sajtóközleménye – 2012. 02. 29.

Print Friendly, PDF & Email

Brüsszel előtt a magyar oktatás ügye

Az oktatási hálózatok sajtóközleménye 2012. február 29-én

Külön figyelmet szentelt az Európai Unió Oktatási Biztosa azoknak az aggályoknak, amelyeket magyar oktatók, diákok és tanárok fogalmaztak meg levelükben a hét elején.  A levél szerzőinek aggályait osztva Androulla Vassiliou szóvivője a mai találkozó után elmondta: az új közoktatási és felsőoktatási törvény esetleg hátráltathatja a 2020-as oktatási uniós célok korai iskolaelhagyókra és a diplomások arányára vonatkozó vállalásait.

Mindezt a pedagógusokat tömörítő Hálózat a tanszabadságért, a közel 230 egyetemi és főiskolai oktató részvételével alakult Oktatói Hálózat, valamint a több száz egyetemi és főiskolai hallgatót számláló Hallgatói Hálózat fogalmazta meg az oktatási biztosnak írott, a kormány oktatáspolitikai lépései ellen tiltakozó levelében.

A hálózatok azt kérték a Biztostól, hogy a Hoffmann Rózsa Államtitkárral való február 29-i, szerdai találkozóján tekintsék át az oktatásban érintett civilek és szakértők súlyos aggályait.  Dennis Abbott szóvivő a találkozó után elmondta: a Biztos külön figyelmet szentelt az érintett szervezetek közös állásfoglalásának. A Biztos arról is kérdezte a magyar államtitkárt, hogy az új magyar köz-és felsőoktatási törvény egyes pontjai mennyiben akadályozzák Magyarországot a közös európai növekedési stratégia céljainak elérésében.

Az új köznevelési törvényben és felsőoktatási koncepcióban megfogalmazott intézkedések minden korábbinál szélesebb körű tiltakozást és összefogást hoztak létre az elsődlegesen érintett hallgatók és oktatók, pedagógusok körében, ennek egyik jele a közös állásfoglalás és levél.

Vélemény, hozzászólás?