Oktatói Hálózat

Petíció az Emberi Erőforrások Miniszteréhez – 2013. 06. 02.

Print Friendly, PDF & Email

Petíció az Emberi Erőforrások Miniszteréhez

Balog Zoltán miniszternek

Budapest

 

Tisztelt Miniszter úr!

Mi, akik 2013.június 2-án délután tüntetéssel fejezzük ki egyet nem értésünket Magyarország Kormányának oktatás és kultúrpolitikájával, azért szerveztük meg tiltakozó megmozdulásunkat, hogy felhívjuk honfitársaink figyelmét arra a tényre, hogy a Nemzeti Köznevelési Törvény által kijelölt irány rossz. 

Rossz, mert nincs olyan társadalmi réteg, nincs olyan korosztály, amelynek számára vállalható alternatívát tudna nyújtani. Rossz, mert már rövidtávon is negatív hatással van az iskolarendszer bármely fokán tanuló diákra, jelentősen és indokolatlanul csökkentve azok számát, akik tanulmányaikat gimnáziumban folytathatják. Rossz, mert olyan mértékben növeli a lexikális tudásanyag mennyiségét, ami befogadhatatlan és indokolatlan. Rossz, mert nem teszi lehetővé, hogy a diákból sokoldalúan képzett, elfogadó, a körülötte lévő világot kritikusan szemlélni képes felnőtt váljon. Rossz, mert az egyoldalú szakképzési rendszer átképzésre alkalmatlan, funkcionális fél analfabéták tömegét „termeli” ki, potenciálisan növelve a jövendő munkanélküliek számát. 

Elfogadhatatlan a felsőoktatás – jellemzően financiális szempontok alapján történő – átalakítása, mint ahogy nem támogatható a hallgatók – a majdani munkavállalók – szabad munkavállalásának bármilyen szintű korlátozása sem. A folyamatos forráskivonások nem szolgálják a felsőoktatás minőségi átalakulását, viszont, bizton állíthatjuk, az eddig kiválóan teljesítők kivéreztetésével az ágazat hamarosan mélyrepülésre kényszerül. Tolerálhatatlan az egyetemi autonómia csorbítása, a hallgatói létszám adminisztratív eszközökkel történő drasztikus csökkentése.

Ezért az alábbi felhívással fordulunk Önhöz: 

Tegyen meg mindent, vesse latba befolyását, kezdeményezzen jogszabály módosítást annak érdekében, hogy az európai alapértéknek számító szubszidiaritás elve a közoktatás minden szintjén érvényesüljön!

Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a közoktatás résztvevői valóban hasznosítható tudással, az élethosszig tartó tanulás képességével felvértezve lépjenek ki a közoktatásból, akár a munkaerőpiacra, akár a felsőoktatásba visz az útjuk!

Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy vegyék figyelembe azokat a kutatási eredményeket, amelyek egyértelműen jelzik, hogy az Oktatási Államtitkárság által kijelölt út hibás, megjelölve ugyanakkor azokat az utakat, amelyek követése valódi eredmények elérését biztosítja!

Tegyen meg mindent azért, hogy a valódi érdekegyeztetés – mind hallgatói, mind pedig munkavállalói szinten – kialakuljon, mert minősíthetetlen és elfogadhatatlan a látszat-tárgyalásokon születő látszatmegoldások sorozata.

Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a pedagógus életpálya részét jelentő béremelés szeptember elsejével megvalósuljon, ennek bevezetésére vállaljon személyes garanciát!

 

Tisztelt Miniszter úr!

Demonstrációnkat nem Önök ellen, hanem az oktatás – valódi javulását eredményező – átalakításáért szerveztük. 

Megelégeltük azonban a folyamatos ígérgetést, az Önök véleményével ellentétes álláspontok konok negligálását. Eltökéltek vagyunk abban, hogy céljaink eléréséért konkrét lépéseket tegyünk!

 

Tisztelt Miniszter Úr!

Petíciónkra adott válaszát a 2012/2013-as tanév szorgalmi szakaszának végéig, június 30-ig szíveskedjék eljuttatni a demonstrációt szervező PDSZ Országos Irodájának címére. (Bp. 1085. Somogyi Béla u. 20.)

 

Üdvözlettel:

a Hallgatói Hálózat képviseletében:

a Hálózat a Tanszabadságért nevében:

a Humán Platform képviseletében:

a Középiskolai Hálózat nevében:

az Oktatói Hálózat képviseletében:

a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nevében:

a Szülői Hálózat képviseletében:

Budapest, 2013. június 2.

Vélemény, hozzászólás?