Az Oktatói Hálózat elítéli a kormányzat törekvéseit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem autonómiájának felszámolására

Az Oktatói Hálózat elítéli a kormányzat törekvéseit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem autonómiájának felszámolására

Print Friendly, PDF & Email

A kormány a maradék állami fenntartású felsőoktatási intézmények közül az utóbbi hetekben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet vette össztűz alá. Az Oktatói Hálózat teljes mértékben szolidáris az intézmény oktatóival és hallgatóival, és mélyen elítéli a kormányzat törekvéseit az intézmény autonómiájának felszámolására.

A jelenlegi rektor utódjának kiválasztása egészen példátlan módon zajlik. A Kulturális és Innovációs Minisztérium önkényesen módosította a Zeneakadémia szenátusával korábban egyeztetett pályázati feltételeket. A diszkriminatív, a zeneművészet és zenetudomány több ágának képviselőit eleve kizáró kiíráson – az egyetem 231 oktatója és más jelentős szakmai testületek tiltakozására reagálva – később valamennyit változtattak ugyan, de a lényeg megmaradt. A szöveg jól felismerhetően a kormány ‒ törvénymódosítással gyorsított eljárásban egyetemi tanárrá is kinevezett ‒ jelöltjére van szabva, olyan feltételekkel, amelyekkel a Zeneakadémia legképzettebb és legelismertebb oktatói közül kevesen rendelkezhetnek. Mindeközben pénzügyi nyomásgyakorlással próbálják elérni, hogy a Zeneakadémia is átálljon az alapítványi működésre. Az egyetem szenátusa ezt elutasítja, többek között attól tartva, hogy az intézmény nemzetközi presztízse, elfogadottsága ugyanúgy megrendül, mint a többi „modellváltó” egyetemé. A Zeneakadémia a magyar egyetemek közül kiemelkedik képzései minőségével, nemzetközi vonzerejével. Ahhoz, hogy még jobb és vonzóbb legyen, nem lejárató kampányra, az ott tanítók szakmai és művészi munkáját megkérdőjelező támadásokra, hanem arra van szükség, hogy a világhírű intézményt megfelelően finanszírozzák, autonómiáját tiszteletben tartsák és a nyugodt alkotói munkához megfelelő légkört biztosítsanak.

Nyomatékosan felszólítjuk a Kulturális és Innovációs Minisztériumot, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorának kinevezési eljárása során a törvény szellemét és betűjét betartva működjön együtt az egyetem szenátusával.

 

Vélemény, hozzászólás?