Az Oktatói Hálózat tiltakozik a státusztörvény elfogadása ellen

Az Oktatói Hálózat tiltakozik a státusztörvény elfogadása ellen

Print Friendly, PDF & Email

A pedagógus státusztörvény elfogadtatásával a kormány ugyanazt az alattomos módszert követi, amit már ismerünk az egyetemi alapítványosításból és az akadémiai kutatóhálózat elfoglalásából. A kormányzat olyan csalóka anyagi ígéreteket lebegtet, amelyeknek sem a forrásai, sem a feltételei nem tisztázottak, miközben egyértelműen az alávetésre, a munkavállalók önállóságának, személyes és szakmai szabadságának felszámolására törekszik.

Számos elemzés és szakmai állásfoglalás mutatta már ki, hogy ez milyen káros következményekkel járhat a magyar közoktatásra nézve. A tervezett intézkedések több meglévő problémát csak tovább súlyosbítanak. A pedagógushiány kezelhetetlenné válik. A munkafeltételek romlása miatt pedagógusok ezrei fogják otthagyni az iskolájukat. A kormányzat ahelyett, hogy vonzó munkafeltételeket teremtene és lehetőséget adna az önálló szakmai munkára, a kényszerítés, a röghöz kötés, a mindenre kiterjedő ellenőrzés eszközeit kívánja alkalmazni.

Szolidárisak vagyunk a pedagógusokkal, az oktatás és nevelés területén dolgozókkal, valamint mindazon érdekképviseletekkel és szakmai szervezetekkel, amelyek hangot adtak a tervezett intézkedések elleni tiltakozásuknak.

Vélemény, hozzászólás?