Oktatói Hálózat

Az Iparkamara tündöklése és a felsőoktatás bukása

Print Friendly, PDF & Email

Az Oktatói Hálózat és a Hallgatói Hálózat közleménye

A november 27-i kormányszóvivői sajtótájékoztató erős jelekkel üzent a felsőoktatási ágazat érintettjeinek. Egyfelől megtudtuk, hogy a kormány elnapolta a Klinghammer István államtitkár által jegyzett felsőoktatási elképzelések, illetve a felsőoktatási törvény módosítására tett javaslatok tárgyalását.

Másfelől a sajtótájékoztatón a kormányszóvivő mellett kiemelten szerepelt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke,aki a Felsőoktatási Kerekasztal tagjai közül egyedül szavazott az államtitkárnevével fémjelzett stratégia ellen. Parragh szerepeltetésével a kormány demonstrálta, hogy a felsőoktatás ügyében az Iparkamara véleménye többet nyom a latban, mint a szakállamtitkáré.

iparkam

A felsőoktatási államtitkárság előremutató és avítt, központosító elképzelések különös koktélját kínáló stratégiáját egy korábbi nyilatkozatunkban mi is keményen bíráltuk. De a Klinghammer-féle koncepciónál még sokkal rosszabb helyzetet teremtene, ha az Iparkamara következetesen maradi, szakszerűtlen, szűklátókörű elképzelései érvényesülnének, amelyek a felsőoktatást közvetlenül alárendelnék rövidtávú vállalati érdekeknek.

Mára nyilvánvalóvá vált, hogy Klinghammer Istvántól a kormányzat nem érdemi reformot várt, hanem csupán azt, hogy a választásokig pacifikálja a politikailag érzékeny felsőoktatási ágazatot. A Klinghammer-féle stratégiával és a Felsőoktatási Kerekasztallal foglalkozó kormányzati kommunikáció sikeresen terelte el a figyelmet a valódi folyamatról: a drasztikus forráskivonás drámájáról és az egyetemi autonómia felszámolásáról.

A kormány megszorító intézkedései visszafordíthatatlan romboláshoz vezettek a felsőoktatásban. Sok intézmény a csőd szélén áll, sokhelyütt nem tudják kifizetni a dolgozók bérét, a hallgatói ösztöndíjakat, vagy a közüzemi számlákat. Országszerte zajlanak a tömeges elbocsátások,kényszernyugdíjazások, ami az oktatás és a kutatás minőségének romlásához,szakok, szakirányok, tanszékek megszűnéséhez, akár egész karok bezárásához vezetett és fog még vezetni a közeljövőben. A források visszapótlására tett ígéretek nem teljesültek, sőt, ismét zárolásokkal sújtja a kormány a felsőoktatást.

Az Oktatói Hálózat és a Hallgatói Hálózat szerint az országnak nem a felsőoktatás leépítésére, hanem fejlesztésére volna szüksége. Ezért tiltakozunk a felsőoktatás-irányítás manipulatív, politikai célokra való felhasználása ellen és követeljük, hogy a kormány hagyjon fel a felsőoktatás tudatos kivéreztetésével és kézi vezérlésével. Visszaköveteljük az egyetemektől és főiskoláktól elkobzott milliárdokat és a szenátusoktól elbitorolt rektorválasztási jogot, követeljük a felsőoktatás társadalmi jelentőségének megfelelő kormányzati elismerését, a magas színvonalú oktatói és kutatói munkafeltételeinek biztosítását, az egyetemi autonómia intézményi garanciáinak megteremtését!

2013. november 28.

Oktatói Hálózat, Hallgatói Hálózat
 

Vélemény, hozzászólás?