Oktatói Hálózat

Az Oktatói Hálózat tiltakozik az egyetemi leépítések ellen

Print Friendly, PDF & Email

Az Oktatói Hálózat tagjai felháborodással vették tudomásul az ELTE BTK-n megkezdődött kényszernyugdíjazások és elbocsátások hírét. Ez a lépés egyenes és régóta előre látható következménye a múlt év decemberében az Országgyűlés által elfogadott költségvetésnek. Az ELTE BTK nincs egyedül a bajban: a Budapesti Corvinus Egyetemen az elbocsátásokat, nyugdíjazásokat megalapozó rektori rendelkezés már megszületett, csak a felmondóleveleket nem írták még meg. Hasonló döntések várhatóak a következő hetekben országszerte a felsőoktatási intézményekben.

Ezek a kényszerű lépések leleplezik a kormányzati propaganda hazugságait:

  • Nem igaz ugyanis, hogy a felsőoktatási intézmények működési költségeihez való állami hozzájárulás brutális kurtítását más címen adott összegek bármennyire is enyhítenék.
  • Nem igaz, hogy a felsőoktatás átalakítása a minőség javítása érdekében folyik, hiszen a magyar felsőoktatás „zászlóshajóját” éri súlyos, az oktatási és kutatási potenciált nagymértékben romboló megszorítás.
  • Nem igaz, hogy a mostani intézkedések a felsőoktatás munkaerőpiaci igényekhez való igazítását szolgálják, mert az ELTE BTK-n végzettek mutatói ezen a téren is kiemelkedően jók.
  • A kormányzat nem megoldásra, hanem politikai sikerekre törekszik, és kétségtelen, hogy ebben eredményeket is ért el.
  • Sikerült szembefordítania egymással az egyre szűkösebb erőforrásokért harcoló egyetemeket, karokat, szakokat. 
  • Sikerült elérnie, hogy a felsőoktatás lebontását, az önfelszámolás visszafordíthatatlan, káros és méltatlan lépéseit maguk az intézmények hajtsák végre 
  • Sikerült megakadályoznia, hogy az intézmények egységesen és szolidárisan álljanak ki az elfogadhatatlan mértékű megszorítás ellen.

Az intézkedések fő vesztesei nem az idő előtt nyugdíjba kerülő kollégák, nem is a maradó oktatók, akiknek megnehezül a munkája, hanem a hallgatók, akiknek ilyen körülmények között az intézmények nem tudnak megfelelő minőségű képzést nyújtani.Mára bebizonyosodott, hogy az irracionális kormányzati döntésekhez való engedelmes igazodás és az engedménykijárás politikája nem vezet sehová. Nyilvánvalóvá vált az is, hogy a felsőoktatás szereplői csak nyílt, bátor és egységes fellépéssel érhetnek el eredményeket – ebben saját hallgatóink mutattak nekünk példát. Ezért felszólítjuk az intézmények élén álló vezetőket és irányító testületeket, a felsőoktatásban dolgozó szakszervezeteket, a hallgatói önkormányzatokat és civil mozgalmakat, hallgatókat és oktatókat, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel tiltakozzanak a felsőoktatás lerombolása ellen.

Vélemény, hozzászólás?