Oktatói Hálózat

Szabad rektorválasztás nélkül nincs egyetemi autonómia

Print Friendly, PDF & Email

Az Oktatói Hálózat állásfoglalása a Debreceni Egyetem rektorának kinevezése ügyében

2013. február 14-én a Debreceni Egyetem szenátusa három rektorjelölt pályázatát értékelte. A rangsorról való szavazás második fordulójában a voksok kétharmadával Paragh György az első helyre, Szilvássy Zoltán pedig egyharmaddal a második helyre került. Ezután két és fél hónapig tartó, a nyilvánosság számára követhetetlen háttéralkuk kezdődtek, amelyek eredményeként Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a szenátusban kisebbségi támogatást elnyert jelöltet terjesztette fel kinevezésre a köztársasági elnöknek. Bár a miniszter eljárása formálisan jogszerű, morálisan kifogásolható.

Az Oktatói Hálózat szerint a szenátus véleményének semmibevétele az egyetemek kézi vezérlésének programjába illeszkedik, súlyosan sérti az egyetemi autonómiát és ellentmond annak a januári miniszteri ígéretnek is, miszerint a kormány biztosítani fogja a visszatérést a rektorválasztás korábbi rendszeréhez.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az egyetemi rektorok kinevezése egyetemen kívüli politikai és gazdasági potentátok érdekeitől függjön, hogy az egyetemi vezetők kiválasztása egyes érdekcsoportok közötti háttéralkuk során dőljön el. A rektorválasztás az egyetemi polgárok joga és felelőssége, enélkül az egyetemi autonómia csak üres frázis.

Tiltakozunk a miniszter eljárása ellen és kérjük a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a szenátusi választáson kisebbségben maradt rektorjelölt kinevezését. Követeljük továbbá, hogy Balog Zoltán januári ígéretének megfelelően terjesszen elő törvénymódosítási javaslatot a rektorválasztás korábbi rendjének visszaállítására, és a módosítás parlamenti elfogadásáig is tartsa tiszteletben a felsőoktatási intézmények szenátusainak akaratát.

Vélemény, hozzászólás?