A kormány a felelős 21 magyar egyetem európai pályázati lehetőségeinek felfüggesztéséért

A kormány a felelős 21 magyar egyetem európai pályázati lehetőségeinek felfüggesztéséért

Print Friendly, PDF & Email

Az Oktatói Hálózat állásfoglalása

Az alapítványosított egyetemek részvételének felfüggesztése a Horizon Europe és az Erasmus+ programokban nagyon súlyosan érinti az érintett intézmények diákjait, oktatóit, kutatóit és egyéb alkalmazottait. Ezért a csapásért azonban nem az Európai Unió, hanem kizárólag a magyar kormány a felelős. A kormány az úgynevezett alapítványosítással az egyetemek feletti teljhatalmat ismeretlen elvek szerint összeállított testületek kezébe adta. A kuratóriumok működési szabályai sem ismertek, tevékenységük nem nyilvános. Az Unió semmi mást nem tett, mint érvényt szerzett annak a helyes elvnek, hogy nem átlátható működésű szervezetek kezébe közpénzt adni nem szabad, ám az átláthatóság hiányának csak egy tényezőjét, a kuratóriumok összetételét kifogásolta.

Az Oktatói Hálózat az alapítványosítás Magyarországon megvalósult módját kezdettől fogva ellenzi. De még a kialakult helyzetben is van arra lehetőség, hogy az érintettek ne essenek el a két európai program által nyújtott támogatásoktól. A kormánynak az átláthatóság és integritás biztosítása végett meg kell változtatnia a kuratóriumok jogállásáról szóló törvényt:

  1. A kuratóriumi tagok mandátumának idejét korlátozni kell, és biztosítani kell elszámoltathatóságukat és leválthatóságukat.
  2. Az új kuratóriumi tagok kiválasztásának és megbízásának eljárását nyilvánossá kell tenni, pontosan meghatározott etikai és törvényi feltételrendszer mellett, és biztosítani kell az egyetemek beleszólási lehetőségét.
  3. Az aktív politikusoknak és az államapparátusban dolgozóknak távozniuk kell a kuratóriumokból.

Vélemény, hozzászólás?