Egyetemiek a kutatókért

Egyetemiek a kutatókért

Print Friendly, PDF & Email

Az egyetemi polgárok nevében szolidaritásunkat fejezzük ki a Magyar Kutatási Hálózat dolgozóival, támogatjuk az Akadémiai Dolgozók Fóruma és a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete által megfogalmazott követeléseket. Tiltakozunk az akadémiai szabadság módszeres felszámolásának újabb lépése ellen.

Magyarország, a magyar tudomány és oktatás jelene és jövője iránt érzett felelősséggel és mély aggodalommal követjük a Magyar Tudományos Akadémiától négy éve elvett, alapkutatásokat folytató intézetek kálváriájának újabb stációját. Egy újabb salátatörvénybe bújtatott szabályozással a kormány példátlan hatalmat összpontosítana a kutatói hálózat újonnan kinevezett elnökének kezébe a pénzügyi források önkényes elosztásától kezdve egész intézetek megszüntetéséig. A tervezet lehetővé tenné számára a kutatóintézetek egységes, központi vezetésű vállalattá történő átszervezését, úgymond „a világ élvonalába való kerülés” érdekében. Az alapkutatás azonban nem menedzselhető vállalatirányítási módszerekkel. A törvényt a végletes hatalomcentralizáció általános hazai gyakorlatának jegyében, szakmai előkészítés és hatástanulmányok nélkül, a nyilvánosságot megkerülve terjesztette a parlament elé a kormány. A kutatóintézetek vezetői és dolgozói a sajtóból értesültek a tervezett változtatásokról. A kutatóhálózat elnöke válaszra sem méltatja a szakszervezet megkereséseit. Az előzetes szakmai vita nélküli változtatások borítékolható eredménye a kudarc: lassú halódás vagy összeomlás. Az alapkutatások logikájától idegen, dilettáns beavatkozás azzal fenyeget, hogy az alapkutatások elhalnak, az autonóm tudósok elvándorolnak, lecserélődnek beosztott „műszeres emberekre”.

Mindez a felsőoktatást is mélyen érinti. Ebben a helyzetben a magyar egyetemeknek esélyük sem lesz Nobel-díjra érdemes kutatókat, a problémákat átlátó, a kor színvonalán teljesítő, kompetens szakembereket kinevelni. Perspektíva hiányában a, kutatni vágyó és kutatásra termett diákok egyre nagyobb számban külföldön keresik a boldogulásukat. A kutatóintézeteket fenyegető veszély, a szakpolitikai döntések ad hoc, önkényes jellege, az autonómia korlátozására, a hivatástudat megszüntetésére, a morális tartás megtörésére való kormányzati törekvés az egyetemeken is jelen van. Mindez ellehetetleníti az autonóm, szabad munkát, ami minden tanári és kutatói teljesítmény alapja. Közös ügyünk, hogy tiltakozzunk ellene. Ezért hívjuk fel az összes egyetemi polgárt szolidarításra, országgyűlési képviselőinket pedig a törvényjavaslat elutasítására.

FDSZ BCE
FDSZ ELTE Szakszervezeti Bizottsága
Műegyetemiek az oktatás jövőjéért
Oktatói Hálózat
PDSZ Felsőoktatási Szekció
PDSZ Elnökség
Szegedi Oktatói Hálózat
VVL ‒ Veritas Virtus Libertas
ELTE-sek az egyetemi oktatás jövőjéért
Pedagógusok Szakszervezete
Egységes Diákfront

 

Vélemény, hozzászólás?